Det har gått för långt

Jag är så fruktansvärt trött på den mediala bantningshetsen. Det har gått alldeles för långt. Jag får ångest av att köpa Expressen när en tredjedel av tidningen består av tips på hur vi ska uppnå perfektion, eller, god hälsa som det så fint kallas. Det är tips som står mig upp i halsen utan att någonsin läst dem. Jag bläddrar alltid förbi, jag byter kanal, jag vägrar lyssna. Jag vill inte. Hur klämmer tvåbarnsmamman in sitt pass på gymmet om ett utav barnen är sjuk? Hur ska pappa hinna löpträna på semestern? Köp LCHF, baka nyttiga kesomuffins, är noll kolhydrater, ät inte paprika för att det räknas som potatis och det är kolhydrater. Vad du än gör, ät inte socker. Ta inte ens ett rött vinbär under juli månad, för det är fruktsocker. Fruktsocker är farligt. Allt är onyttigt. Det här gör mig galen. Jag vill inte banta. Jag vill inte köpa LCHF chips utan jag vill vräka i mig vanliga från OLW. Jag vill äta pasta när jag blir sugen på det och doppa min brödbit i soppan. Alla måste inte tycka som jag, det är fantastiskt roligt för de som känner sig nöjda med att räkna points och skippa paprikan. De som vill hänga på gymmet under dygnets enda lediga minut. Jag kan avundas och respektera den självdisciplin som det kräver, för jag varken kan eller vill leva mitt liv utan att få äta en chokladbit om jag är sugen. Det jag vänder mig så starkt emot är hur alla hakar på en trend, just nu är det ju tidernas hype kring LCHF och för några år sedan var det GI. Kanske finns det en efterfrågan på alla tidningar, program, podcaster och radiosändningar om detta, men det gör mig också ledsen. Vi har aldrig varit fetare än nu i västvärlden, trots detta är vi mer hälsofixerat än någonsin tidigare. Jag vill slippa undan, hur tänker ni?



Kommentarer
helena

Hej Fina du :)

Jag håller med dig .. Ät lagom , ät naturligt, Röra på sig, ta trapporna inte hissen ... Det är bara tjockisar som äter/dricker "light".. Naturligt fett o socker i lagom mängd.Varierad kost m naturliga råvaror. Och daglig motion är det som gör oss starkare och vakrare..



Du är duktig och en toppen tjej.

Kram och trevlig helg :)

2012-03-16 @ 11:10:23
Marielle

Visst blir jag irriterad på all reklam vi matas med, alla bantningstips och tusentals dieter som talar om vad som är bra och förbjudet. Jag tycker vi lägger fokus på helt fel saker. Det viktiga är att må bra, och det handlar mer om insidan snarare än utsidan.



Mat ses inte längre som ren och skär energi för att våra kroppar ska fungera - så som maten var för oss för länge, länge sen.



Vissa äter okontrollerat, andra överdrivet kontrollerat och vi driver oss själva till ätstörningar och ineffektiva förhållningssätt till det som är kroppens bränsle. Det har väl aldrig varit så på tapeten att prata om, fokusera på vad/när/hur vi äter, som det är idag.



För mig handlar det om att tänka att mat är mat, energi och bränsle. Och så är det trevligt att unna sig en chokladbit till kaffet mitt i veckan, fika med vännerna, äta middag hos föräldrarna. Och det innehållande både fett, protein, kolhydrat och det där farliga sockret. Mat är en stor del av livet, men långt ifrån vad jag vill lägga hela mitt livsfokus på.



Den dagen media hjälper oss med tips på hur vi lättare kan acceptera, älska oss själva så som vi är, känna oss tillräckliga, leva sunt - istället för all denna diethets - har vi kommit långt.



Och hur det nu än är med alla dieter hit och dit så är det ändå så att "det ska va gott och leva, annars kan det kvitta".



2012-03-16 @ 22:53:07
URL: http://kommaigen.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0